Tarama bütçesinin optimizasyonu arama motorlarına yönelik yapılan önemli iyileştirmeler başında gelir. Crawl Budget kavramının Türkçeye çevrilmiş halini tanımlayan tarama bütçesi, örümcek adı verilen Google botlarının web sitelerinde bir gün içinde ziyaret ettikleri sayfa sayısını tanımlar. Örümceklerin web sitenizde günlük ziyaret ettikleri sayfa sayısını optimize etmenin neden önemli olduğu ve bu alanda neler yapılabileceğini yazımızdan

Tarama Bütçesi (Crawl Budget) Nedir, Ne Anlama Gelir?

Crawl budget arama motoru botlarının web sitenizdeki günlük ziyaret ettiği sayfa sayısıdır. Belirli bir oranda kalması gerekli olan tarama bütçesinde yaşanan gerilemeler, sitenizin güncel olmadığı anlamına gelir ve bu durum sebebi ile sitenizin değeri zarar görür. Site SEO’suna da zarar veren düşük tarama bütçesi sebebi ile sitenizin Google sıralaması gerileyecektir.

Tarama Bütçesi (Crawl Budget) Bileşenleri Nelerdir?

Tarama bütçesinin bileşenleri Google’a göre şunlardır:

  • Tarama hızı
  • Tarama talebi

Tarama Bütçesini Belirleyen Etmenler Nelerdir?

Tarama bütçesinin belirleyen faktörler dört ana kriterden oluşur. Crawl budget belirleyici faktörler ile ilgili ayrıntılı bilgi aşağıda paylaşılmıştır:

  • Google İndeksine Eklenen Toplam Sayfa Sayısı: Arama motoru botlarının her site ziyaretleri, site haritası ve indeks alan sayfalar üzerinde gerçekleşir. İnceleme esnasında yeni bulunan bağlantılar örümcekler tarafından sınıflandırılır. İndeks alan sayfa sayısının çok olması ise tarama bütçesini olumlu etkilemektedir.
  • Site Hızı: Hızlı açılan siteler Google’ın gözünde iyi bir izlenime sahiptir. Kullanıcı dostu kriterleri içerisinde yer alan site hızı, Google örümceklerinin daha verimli çalışmasına katkı sağlar.
  • Site Boyutu: Büyük boyutlu görseller ve gereksiz HTML, CSS ve Javascript dosyaları Google botlarında kötü izlenim bırakır. Site hızını da olumsuz etkileyen bu durum, Google botlarının sitenize daha seyrek uğramasına yol açarak tarama bütçenizi düşürür.
  • Backlink Sayısı: Arama motoru botlarının her taradığı sayfada linkleri ile birlikte tarama işlemini gerçekleştirmesi, Crawl bıdget için backlink’in önemini artırmaktadır. Web sitesi sayfalarınıza verilen her referans link, Google botlarını sitenize geri getirecek ve tarama bütçenizi iyileştirecektir.

Tarama Bütçesi (Crawl Budget) Nereden Görüntülenir?

Tarama bütçesinin görüntülenmesi için Google Search Console kullanılabilir. Ücretsiz tarama bütçesi sorgulama fırsatı sunan Search Console’da yapılacak işlem sıralaması şu şekildedir:

  • Google Dizini
  • Dizin Durumu

Tarama Bütçesi (Crawl Budget) Nasıl Hesaplanır?

Tarama bütçesini hesaplamak için Google Search Console’dan elde ettiğiniz dizine eklenen toplam sayfa sayısını günlük taranan ortalama sayfa sayısına bölmeniz yeterlidir.

Tarama Bütçesi = Dizine Eklenen Toplam Sayfa Sayısı / Günlük Taranan Ortalama Sayfa Sayısı

Tarama Bütçesi (Crawl Budget) Hesaplama Sonuçları Ne Anlam İfade Eder?

Tarama bütçesi sonuçları optimize ihtiyacı bulunup bulunmadığının anlaşılması için önemlidir. Yukarıda paylaşılan formül yardımı ile hesaplanan crawl budget sonrası çıkan sonuca göre yapılacak yorumlama için şu pratik bilgileri kullanabilirsiniz:

  • Tarama bütçesi 3’ten küçükse notunuzun iyi olduğunu düşünebilir ve korumaya odaklanabilirsiniz.
  • Tarama bütçesi 3 ila 10 arasında bir değerse dizin sayısını takip etmeye başlamanız önerilir.
  • Tarama bütçesi 10’dan büyükse kapsamlı bir optimize ihtiyacı bulunduğu anlaşılmalıdır.

Tarama Bütçesi (Crawl Budget) Nasıl Optimize Edilir?

Tarama bütçesini optimize etmek için başvurulabilecek birden fazla yöntem bulunmaktadır. Optimize işlemlerine başlanılmadan önce yukarıda paylaşılan hesaplama yöntemine başvurulması ve oluşan ihtiyaç doğrultusunda optimizasyona başlanmalıdır. Tarama bütçesi optimizasyonu için yapılabilecekler şu şekilde sıralanabilir:

  • Gereksiz dizinleri siteden kaldırmak
  • Kırık, alakasız ya da hatalı URL yönlendirme sorunlarını düzeltmek
  • Backlink sayısını artırmak
  • Kırık backlink’leri düzeltme