Meta açıklaması yazımı gerek arama motoru, gerek aramayı yapan kullanıcı tarafından büyük önem atfeden SEO çalışmaları arasında yer alır. Arama motorlarında yapılan sorgulama sonrası görüntülenen web siteniz için tanıtıcı bir metin görevi gören meta açıklamalar, doğru kullanıldıklarında içeriklerinizin tercih edilebilirliğini artırdığı bilinmektedir. SEO optimizasyon çalışmalarında önemine değinilen meta açıklamalarda şu özellikler bulunması halinde alınan performans yüksek seyreder:

  • İlgi çekici
  • Merak uyandırıcı
  • Tanıtıcı
  • SEO uyumlu

META AÇIKLAMA NEDİR?

Meta açıklaması web sitelerinin tanıtımını gerçekleştiren özet yazılardır. Arama motoru sorgularında ve sosyal medya paylaşımlarında web sitesine ait kullanıcıların karşılaştığı ilk detay olarak karşılarına çıkan meta açıklama, ön izlemesi yapılan içerikle ilgili fikir verir.  

META AÇIKLAMA NEDEN ÖNEMLİDİR?

Meta açıklamaların önemi kullanıcılar ile girilen etkileşimden kaynaklanır. Kullanıcılar, web siteleri ile ilk etkileşime meta açıklaması üzerinden girer. Kullanıcıların dikkatini çekmeyi başaran meta açıklaması, web sitesinin ziyaret edilmesini sağlar. Kullanıcı etkileşimini sağlamanın yanında sonuç filtrelerinde yararlanılan meta açıklaması, arama motoru optimizasyonlarının da odak noktasıdır. Google ve diğer arama motorları ile kullanıcıların dikkatini çekebilmek için meta açıklamasının önemini göz artı etmemek gereklidir.

META AÇIKLAMA NASIL EKLENİR?

Meta açıklaması ekleme işlemi hazır temalarda basittir. Meta açıklamalar ile ayrılmış bölüme karakter sınırlaması ve diğer yazım kuralları dikkate alınarak ekleme yapılabilir. HTML kodları ile oluşturulacak meta açıklaması için kullanılacak kodlama şu şekilde olmalıdır:

 

META AÇIKLAMA NASIL YAZILMALIDIR?

Meta açıklama yazılışı karakter sınırlaması ve dikkat çekicilik arasında denge kurmayı gerektirir. Bahsedilen iki değişken arasında denge sağlanamadığında, ortaya kullanışsız bir sonuç çıkar. Tüm çabaları boşa çıkartabilen bu problemle karşılaşmamak için karakter sınırlamasına uyan, kısa ve etkili bir açıklama hazırlamanız gerekir. Meta içerik nasıl yazılmalı sorusunu yanıtlayabilmek için Labkod olarak başarılı meta örneklerini inceledik ve iyi bir meta açıklaması örneği için nelere dikkat etmeniz gerektiğini dört adımda özetledik!

Açıklama Uzunluğuna Dikkat Edin

Açıklamanın uzunluğu 160 karakterle sınırlı olmalıdır. Esasen açıklamanızı hazırlarken, daha uzun açıklamalar hazırlamakta özgürsünüz. Temanız sizi 160 karakterden uzun bir açıklama girişi için engellemiyorsa, çok da uzun açıklamalar hazırlama özgürlüğünüz bulunur. Gerek SEO kuralları, gerek kullanıcı etkileşimi için optimum şartların sağlanması için 160 karakter sınırına dikkat edilmelidir.

Kısa Bir Açıklama ile Dikkat Çekmeyi Başarın

Açıklamada dikkat çekicilik kullanıcıyı müşteriye çevirmenin anahtarını elinde tutar. Uzun ve göz ardı edilecek bir açıklama yerine kısa ve dikkat çekici bir açıklama ile hem arama motorlarının, hem de internet kullanıcılarının dikkatini web sitenize yöneltmeyi başarabilirsiniz.

Anahtar Kelime Kullanımını İhmal Etmeyin

Anahtar kelime kullanımı gerek kullanıcılar, gerek arama motorlarınca dikkat edilen önemli bir özelliktir. Anahtar kelime kullanmanız halinde arama motorlarında yapılan sorgularda meta içeriğiniz trafik çekmek için üzerine düşeni yapar. Kullanıcı ise yaptığı sorgu ile web sitenizin ilişkili olduğunu kontrol ederken, meta açıklamasında geçen anahtar kelimeyi kontrol ederek bağlantıya tıklama yapar. Anahtar kelime kullanarak meta açıklamasının çift yönlü çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Cümlenizle Eyleme Geçirin

Eyleme geçiren cümleler kullanıcıyı web sitenize çekmek için meta açıklamanın işlevsel olarak kullanıldığını gösterir. Kullanıcı yaptığı sorgu sonrası açıklamanız ile karşılaştığında, aradığı bilginin sizde olduğundan emin olmalı ve tıklamak için deyim yerindeyse acele etmelidir. Web sitenize kullanıcının girmesi için meta açıklamalar hazırlanırken beklediğiniz etkileyici cümleye, kullanıcıyı rahatsız etmeyecek ve ilgisini kazanmayı başaracak reklam cümleleri kullanarak başarabilirsiniz.