Son zamanlarda web sektörüyle ilgilenen herkesin duymaya pek bir alışık olduğu responsive web tasarımı, en basit tanımıyla internet sitelerinin tüm cihazlarla uyumlu bir şekilde çalışmasıdır. Bugünlerde internet kullanıcılarının birçoğu telefon ve tablet gibi cihazlar kullandığından internet sitelerinin bu cihazlar ile uyumlu bir tasarıma sahip olması büyük önem arz eder. Web sitelerinde responsive tasarım kullanmak bir zorunluluk olmasa da internet kullanıcılarının değişen alışkanlıkları sebebiyle büyük bir gereklilik haline gelmiştir.

Responsive Tasarım Nedir?

Responsive, duyarlı – uyumlu anlamına gelir ve bu tasarım yaklaşımının misyonu da tam olarak tüm cihazlarla uyumlu olmaktır. Bir internet sitesine masaüstü bilgisayar aracılığıyla bağlandığınızda karşınızda oldukça geniş bir görüntü belirecektir ve bu görüntü bilgisayar ekranları için uygundur. Aynı web sitesine bir de telefonunuzla bağlandığınızı düşünün. Responsive tasarıma sahip olmayan bir internet sitesi, mobil cihazlarda da bilgisayarlarda kullandığı tasarımın aynısına sahip olacaktır. Bu web sitesine bağlanmak isteyen kullanıcılar, bilgisayar harici bir cihaz kullandıkları zaman pek de hoş olmayan bir deneyim yaşayacaktır. Bu örnekten de anlaşılabileceği gibi responsive web tasarımının ana işlevi, web sitelerini farklı ekran çözünürlüklerine (Yani farklı cihazlara.) uyumlu bir hale getirmektir. Bu işlem gerçekleştirilirken yalnızca tasarım sütunları değil, site içerisinde yer alan tüm yazılar ve görseller de kullanıcılara en iyi deneyimi yaşatmak amacıyla yeniden boyutlandırılacaktır.

Responsive Web Tasarımı Neden Önemlidir?

İnternete yalnızca bilgisayarlar aracılığıyla bağlanılan o günler oldukça geride kaldı. Yapılan araştırmalara göre bugün dünya çapındaki tüm internet trafiğinin %52’si mobil cihazlardan sağlanıyor. Yalnızca bu veri bile tek başına responsive tasarımın önemini gözler önüne seriyor. Sektör fark etmeksizin internet kullanıcılarının bir web sitesinden memnun olmasını sağlayan en büyük husus, kullanıcıya yaşatılan deneyim oluyor. Kullanıcı deneyimi konusunda dikkat edilmesi gereken pek çok husus bulunuyor olsa da bunların başında şüphesiz site tasarımı geliyor. Kullanıcılar, internet sitelerinin içerikleri kadar tasarımlarına da önem gösteriyor ve hatta iyi tasarlanmış web sitelerine güven duyma eğiliminde oluyor. Eğer kullanıcı mobil cihazıyla bir internet sitesine girer ve karşısına bilgisayarlar için hazırlanmış bir site tasarımı çıkarsa muhtemelen hiç vakit kaybetmeden arama motoru sonuç sayfasına geri dönecektir. Web siteleri internet kullanıcılarının cihazlarıyla uyumlu olmadığı sürece kullanıcılara sunulan site tasarımının, site içeriğinin ya da hizmet kalitesinin hiçbir önemi olmayacaktır.

Responsive Tasarımın Faydaları

Responsive web tasarımı yalnızca internet kullanıcılarına değil web site sahiplerine de büyük kolaylıklar ve faydalar sağlıyor:

  • Web Siteniz Tüm Cihazlardan Trafik Kazanır: Birden fazla cihazı desteklemek yalnızca web kullanıcılarının memnuniyetini sağlamaz, bunu gerçekleştirirken internet sitenizin trafiğini de artırır.
  • Web Sitenizin Yönetimini Kolaylaştırır: Responsive tasarımdan önce web sitelerini mobil uyumlu hale getirmek amacıyla özel tasarımlar üretiliyor ve mobil kullanıcılar web sitelerinin mobil versiyonlarına yönlendiriliyordu. Bu işlem hem kullanıcı deneyimini yavaşlatıyor hem de içerik yönetimini oldukça problemli bir hale getiriyordu. Web sitesine yeni bir sayfa ya da yeni bir ürün eklemek istediğiniz takdirde iki versiyonu da güncellemeniz gerekiyordu. Responsive tasarım sayesinde web sitenizi standart panelinden yönetebilirsiniz ve farklı cihazlar için ayrı bir ayarlama yapmanız gerekmez.
  • Arama Motorlarındaki Sıralamanızı Yükseltir: Google, web sitelerde responsive tasarım kullanılmasını zorunlu tutmuyor olsa da bu tasarımların kullanılmasını şiddetle öneriyor. Google bu doğrultuda mobil uyumlu tasarımlara sahip web sitelerine arama sonuçlarında öncelik veriyor.

 

Eğer sizler de kullanıcılarınıza daha iyi bir deneyim yaşatmak ve daha fazla trafik kazanmak istiyorsanız web sitelerinizin tasarımını bu doğrultuda revize etmelisiniz. Özellikle site tasarımını yaptıralı bir hayli zaman geçen firmaların web sitelerinin birçoğunda mobil uyumluluğu bulunmuyor. Eğer web sitelerinizin responsive bir tasarıma sahip olmasını ve daha fazla kullanıcıya ulaşmasını istiyorsanız aşağıdaki bağlantıya tıklayarak hizmetlerimize ve bizimle birlikte internet sektörüne adım atan kuruluşlara göz atabilirsiniz.