Domain ve hosting kavramları web sitesi oluşturma sürecinin iki önemli parçasını tanımlar. Bireysel ya da kurumsal web sitelerine olan ihtiyacın ortaya çıkması ve planlanması ardından domain hosting kavramları ile meşgul olunmaya başlarken, bu meşguliyet web sitesinin yayına başlaması sonrasında da devam eder. Web sitesi kurulumu öncesine ait olan bu iki kavramın ne anlama geldiği, aralarındaki farkları ve işlevlerinin neler olduğu ile ilgili merak edilen tüm detayları yazımızda sizler için derledik.

DOMAIN NEDİR?

Domain alan adı olarak düşünülmelidir. İnternet kullanıcılarının web sitelerine erişimi için tanımlanan adres domain (alan adı) olarak tanımlanırken, “www.google.com” web adresinde yer alan “google.com” alan adına örnek olarak verilebilir.

Domain Ne İşe Yarar?

Domain’in işlevi web sitesine giden yolu tarif eden adres olarak düşünülmelidir. Nasıl ki evinizi tarif eden bir adres mevcutsa, domain de web sitenizi internet dünyasında tanımlayan bir adrestir. Kullanıcılar, domain’i kullanarak web sitelerine doğrudan ulaşabilirler.

Domain Nereden Alınır?

Domain tescili için “Register firma” adı verilen yetkili kuruluşlara müracaat etmeniz gereklidir. ICANN tarafından yetkilendirilen register firmalar, domain satın almanız için aracılık görevi görürler. Doğrudan ICANN ile irtibata geçmeden web sitesinin kurulacağı alan adı satın alımı gerçekleştirilebilir.

ICANN Nedir?

ICANN “İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu” kısaltması olarak kullanılır. Yeni alan adı uzantılarının kullanılabilirliğini denetleyen ICANN, domain tescili işlemleri için register firmaları yetkilendirerek süreci yönetir. Domain hosting sürecinin sağlıklı işleyebilmesi için ICANN, kar amacı gütmeden faaliyetlerini yürütür.

HOSTING NEDİR?

Hosting kelime anlamı olarak barındırmya karşılık gelir. Kullanım amacına göre web sitelerinin yayına alınması istenen sayfa, resim ve dokümanlarının depolandığı bölge olarak hizmet verir. Paylaşımlı bir sunucu işlevi gören hosting ile web siteleri, kullanıcıları ile içerdikleri yazılı ve görsel dokümanları paylaşabilirler.

Hosting Ne İşe Yarar?

Hosting’in işlevi yukarıda değinildiği da değinildiği gibi web sitelerinin depolanması ve paylaşılmasıdır. Web sitelerinin sahip oldukları domain üzerinden hizmet verebilmesi için gerekli olan hosting, web sitelerine ait olan içeriklerin yayınlanabilmesini mümkün kılar.

Hosting Türleri Nelerdir?

Hosting türleri kullanılan işletim sistemi, paylaşım türü ve bu iki türün dışında kalan dört farklı türü içerir. Hosting türleri şu şekilde gruplandırılabilir:

  • Kullanılan İşletim Sistemine Göre Hosting Türleri: Linux ve Windows Hosting
  • Paylaşım Türüne Göre Hosting Türleri: VDS, Dedicated Server, VPS ve Shared Web Hosting
  • Diğer Hosting Türleri: Wordpress, Cloud, Kurumsal, E-Posta Sunucusu ve Mail Hosting

DOMAIN VE HOSTING ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

Domain’le hosting arasındaki farklılıklar her iki kavram için yaptığımız tanımlamadan takip edilebilir. İki hizmetin birbirini tamamlayan farklı hizmetler olduğu ve birisi olmadan diğerinin olamayacağı aşikardır. Hedef kitlesine web sitesi ile ulaşmak isteyen herkesin yolu, domain hosting hizmeti ile birlikte kesişecektir.