Teknik SEO web sitelerinin tarama ve indeksleme aşamalarına hazırlık sürecini kapsayan bir dizi optimizasyon çalışmasını içerir. Arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmalarının bel kemiğini oluşturan teknik SEO uygulamaları, doğru optimizasyon uygulamalarından yararlanılarak web sitesi hatalarını ortadan kaldırmayı amaçlar. Doğru bir uygulama ile hatalardan kurtulan web sitelerinin arama motorlarında bulunurluğu artar ve hedef kelimelerinde arzu ettiği sıralamalara ulaşabilir. Doğru SEO adımları ile optimizasyonda herhangi bir detayın atlanılmaması için, teknik SEO kontrol listesi hazırlanarak işlemlere devam edilmesi gereklidir.

TEKNİK SEO KONTROL LİSTESİ NEDİR?

Teknik SEO kontrol listesi optimizasyona başlamanın eksiksiz yolunu sunan teknik SEO çalışma yöntemidir. Kontrol listesi hazırlanırken web sitesinin içerebileceği tüm hataların kontrol edildiğinden emin olunması ve en önemli alt bileşenlere listede yer verilmesi son derece önemlidir. Teknik SEO kontrol listesinde yer alması gereken bileşenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Teknik SEO çalışmasının amacı
  • SEO uyumlu tasarım kontrolü
  • Anahtar kelime analizi
  • Rakip analizi
  • Site hızı çalışmaları
  • Tarama ve indeksleme
  • Robots.txt ve site haritası çalışmaları
  • Mobil öncelikli indeksleme
  • HTTP yönlendirme kontrolü
  • Kullanıcı deneyim kontrolü
  • Link analizleri

Teknik SEO Çalışmasının Amacı Nasıl Belirlenir?

Teknik SEO çalışmasında amacın belirlenmesi hedeflenen başarının ne olduğu hakkındaki sınırları belirleme ve uzun vadeli hedeflere yönelme açısından önemlidir. Yapılacak çalışmalar ile sadece SEO uygunluk sağlamayı amaçlamak, çalışmanın stratejik amacının belirlenmesi doğasına ters düşmektedir. Çalışmaların verimini ölçme ve periyodik olarak sürecin takibini gerçekleştirmek için belirlenen somut bir amaç, SEO uzmanı yanında web sitesi sahibinin de işini kolaylaştıracaktır. Doğru bir planlama ile işe koyulmayı sağlayan stratejik amacın şu kriterler ile sınırlarının çizilmiş olması gereklidir:

  • Belirli ve ulaşılabilir
  • Ölçülebilir
  • Zamanlı

Tasarımda SEO Uyumu Kontrolü

SEO uyumlu web tasarımı arama motorlarının önem verdiği başlıklar arasındadır. SEO uyumlu tasarımlar ile yapılan optimizasyonlar daha iyi sonuç verme eğilimindedir. Müşteri odaklılık yönünden tam not alan bu tasarımlar, arama motorları tarafından ödüllendirilir. Tasarımdan gelen hatalar ve yanlış uygulamalar, yapılacak tüm SEO uygulamalarının başarısız olmasına yol açar. Bu sebeple kontrol listesinde tasarımın SEO uyumu kontrolü maddesinin eklenmesi ihmal edilmemelidir.

Anahtar Kelime Analizi

Anahtar kelime analizi web sitelerinin kullanıcıları ile buluşması için doğru stratejiler geliştirmesine katkı sağlar. SEO çalışmalarının ne denli başarılı olduğunun kontrolü, arama motorlarında listelenen anahtar kelime sorguları ile ortaya çıkar. Web siteleri hedef kitlelerine anahtar kelime üzerinden ulaşmayı amaçlarken, anahtar kelime stratejisinin doğru yapılabilmesi için analizin önemi büyüktür. Rekabet ve arama hacmi gibi değişkenlerin gözetilerek iyi bir anahtar kelime analizinde tercih edilmesi gerekli strateji şu şekilde olmalıdır:

  • Rekabet düzeyi düşük anahtar kelimelerden çalışmaya başlayarak rekabeti ve arama hacmi yüksek kelimelere doğru çalışma yapılmalıdır.
  • Uzun kuyruklu anahtar kelime (Long tail keyword) hedefli çalışılmalıdır.
  • Arama motorlarında iyi bir sıralama elde edilen anahtar kelimelere yoğunlaşmalıdır.

Rakip Analizi

Rakiplerin analizi benzer faaliyet gösterilen web sitelerine karşı neler yapılabileceğinin ortaya çıkması açısından gereklidir. Rakiplerin güçlü ve zayıf olduğu alanları keşfetmeye yönelik yapılan analizler, web sitesinin doğrudan hangi alanlarda başarı elde edebileceğini de ortaya koyar. SEO analizlerinin de doğruluğunu teyit eden bu çalışma ile web sitesini rekabette üst sıraya taşımak için yapılabilecekler detaylı olarak ortaya çıkartılabilecektir.

Site Hızı

Sitenin hızı en önemli SEO kriterleri başında gelir. Google başta olmak üzere arama motorları, web sitelerinin yüklenme hızına azami önem vermektedir. Yavaş yükleme hızına sahip siteler rekabette doğrudan geri planda kalmakta ve kendilerine Google sıralamalarında yer bulamamaktadırlar. Site hızını olumsuz etkileyebilen değişkenler kontrol edilirken, şu alanlara öncelik verilmesi SEO uzmanlarınca tavsiye edilir:

  • Kullanılan tema
  • Görsel boyutları
  • Kod hataları
  • Gereksiz kod kullanımları
  • Karakter ve kodlar arası boşluklar

Tarama ve İndeksleme

Tarama ve indeksleme, web siteniz içeriklerinin arama motoru botlarınca bulunabildiğini gösterir. Örümcek adı verilen arama motoru botlarınca taranarak indekslenmeyen sayfalarınız, arama motoru sorgularında görülmez. Bu alanda SEO uzmanı, arama motoru botlarının daha fazla değer vereceği sayfaları keşfetmeli ve bu sayfaların daha sık dizine eklenmesini sağlayacak yöntemler geliştirmelidir.

Robots.txt ve Sitemap

Robots.txt ve site haritası web tasarım aşamasında halledilmesi gerekli iki detaydır. Arama motoru botlarının web sitesinde hangi sayfalarını dizine ekleyebileceğini gösteren Robots.txt ile site mimarindeki linkleme ağını gösteren site haritaları, arama motorlarının sıralama kriterlerinde önemli yere sahiptir. Web sitesinde yapılan teknik SEO kontrol listesinde bu iki kriterin doğru ve eksiksiz yapıldığının teyidi alınmalıdır.

Mobil Öncelikli İndeksleme

Mobil öncelikli indeksleme artan mobil internet kullanımı sonrası büyük öneme sahip oldu. Web sitesi sayfaları indekslenirken ilk olarak masaüstü sürüm indeks almakta, mobil sayfalar ise gecikmeli olarak indeks almaktaydı. Google ve arama motorlarının mobil uyumluluğa verdiği önemin artması ile mobil öncelikli indeksleme, dikkat edilmesi gerekli bir SEO kriteri haline geldi. Başta Google olmak üzere arama motorlarının bu küçük SEO kuralına dikkat eden web sitelerini arama sorgusunda ödüllendirdiği göz önüne alınırsa, bu kriterin teknik SEO’da göz ardı edilmesi düşünülemez.

HTTP Yönlendirme Kontrolü

HTTP yönlendirmelerinin kontrolü yapılırken, SEO açısından önemli olan kodların var olup olmadığına dikkat edilir. Arama sorgularında web sitenizi geri sıralara atabilecek olan bu kodlamalar şu şekilde sıralanabilir:

  • 2xx kodları
  • 3xx kodları
  • 4xx kodları
  • 5xx kodları

Kullanıcı Deneyim Kontrolü

Kullanıcı deneyiminin kontrolü Google’ın en çok önem verdiği hususları çözümleme şansını SEO uzmanına sunar. Analytics ve SEO araçları ile kullanıcı deneyim kontrolü analizleri yapılabilir. Arama motorlarındaki sıralamayı doğrudan etkileyen kullanıcı deneyim kontrolü değişkenleri ve yorumlaması şöyledir:

  • Hemen Çıkma Oranı: Düşük olmalıdır.
  • Oturum Süresi: Yüksek olmalıdır.
  • Sayfa Terk Etme Oranı: Düşük olmalıdır.
  • Geri Dönen Kullanıcı Oranı: Yüksek olmalıdır.
  • Dönüşüm Oranları: Yüksek olmalıdır.

Link analizi teknik SEO’nun en kritik maddeleri başında gelir. İç ve dış link analizi olarak ikiye ayrılabilen bu analiz, hem web sitesi hem de sektör rakipleri için ayrı ayrı yapılmalıdır. İyi bir iç link ağının olduğunun teyit edilmesi sonrasında SEO uzmanları, bakclink adı verilen dış linkler için yol haritasının belirleneceği bir analiz gerçekleştirir. Backlink analizi olarak da bilinen bu analizde şu kriterlere dikkat edilir:

  • Sahip olunan linklerin web sitesi ile ilgili olup olmadığının kontrolü
  • Linklerin çeşitliğinin kontrolü
  • Linklerin otoritesinin kontrolü

TEKNİK SEO YAPARKEN KAÇINILMASI GEREKLİ HATALAR NELERDİR?

Teknik SEO’da kaçınılması gerekli hatalar yapılan çalışmaların boşa gitmesine yol açan hatalı uygulamaları tanımlar. Web sitelerinin optimizasyonunu yaparken genellikle eksik, hatalı ya da aşırıya kaçan uygulamalar olarak karşımıza çıkan bu işlemler, web sitelerinin göstereceği performansı olumsuz etkilemektedir. Arama motorlarında sıralama kayıplarına yol açacak teknik SEO hatalarının neler olduğunu öğrenerek bu hatalara düşmekten kendinizi kurtarabilirsiniz.

Kopya İçerik Sorunları

İçerikte kopya problemi doğrudan sitenizi geri sıraya atacak bir hatadır. Sadece kopya içerik değil, spin içerik de arama motoru botlarınca tespit edilerek web sitenize ceza verilmesine yol açabilir. İçeriklerin özgünlüğünün tespiti için ücretli ve ücretsiz uygulamalar mevcuttur. Özgünlüğü teyit edilmeyen içerikler web sitelerinde yayınlanmamalıdır.

Yetersiz Kelime Sayısı Sorunları

İçerikte yetersiz kelime problemi benzer kelimelerde web sitenizin rakip sitelerinin gerisinde kalmasına yol açar. İçerik uzunluğu arama motorları için önemli bir kriterdir ve arama motoru botları, içeriğin ilişkili alt kelimeleri içeren uzun bir metin olmasını her zaman tercih eder. Özgünlük, kalite ve okunabilirlik kriterlerinden ödün vermemeniz halinde içeriklerinizin uzun olmasına önem göstermeniz gereklidir.

Title Tag Sorunları

Title tag problemleri doğrudan arama motoru botlarını etkiler. Örümcekler bu problemler sebebi ile yayınladığınız içeriğin hangi konuda olduğunu anlayamamakta ve anlamadığı içeriklere sıralama vermemektedir. SEO optimizasyonunda önemli olan bu kriterde tekrarlanan, kısa, eksik ya da gereğinden uzun title tag’lerden uzak durmanız tavsiye edilir.

Meta Açıklama Sorunları

Meta açıklamadaki problemler sıralama kriterlerinde önemli yere sahiptir. Kısa, uzun, yinelenen ya da var olmayan meta açıklamalar web sitesinin arama motoru sıralamasına olumsuz etki eder.

Robots.txt ve Site Haritası Sorunları

Robots.txt ve sitemap problemleri örümceklerin web sitenizi anlamamasına yol açar. Dizine eklenemeyen ve linkleme yapısı anlaşılmayan web sitelerinin, Google’da sıralama alması mümkün değildir. SEO uzmanı Robots.txt dosyasının var olup olmadığını kontrol etmenin ardından formatının doğru olduğunu teyit etmeli ve engellenen dizinlerin neler olduğunu araştırmalıdır. Site haritasında ise formatın XML olduğunun teyit edilmesi sonrası içeriğinde yer alan sayfaların kontrol edilmesi gereklidir.

Kırık link problemleri arama motoru sıralamanızı geriletecek önemli sorunların başında gelir. Web sitesi SEO çalışmalarının baş düşmanı olan kırık linkler site trafiğinin düşmesine ve web sitesinin kalitesine sebep olur. Kullanıcı deneyimine de zarar veren kırık linkler, arama motorlarının affetmediği hatalar başında gelir.

Aşırı Linkleme Sorunları

Aşırı link problemi web sitesinin sayfa değerlerini düşürmektedir. Gelişigüzel alınan backlink sonrası meydana gelen bu probleme karşı SEO uzmanları, backlink’lerin sayısına değil niteliğine odaklanarak çözüm bulabilir. Backlink’lerin doğal, ilişkili ve yüksek otoriteye sahip web sitelerinden olması; teknik SEO açısından tercih edilen optimum çözümdür.