14 Şubat 2021 - Pazar

UI ve UX tasarımlar artan popülaritesi ile web tasarım trendleri arasında yerini almaktadır. Tasarımlarda giderek önemini artıran kullanıcı dostu ara yüz ile birlikte UI ve UX tasarımlar daha fazla kullanım alanı bulmaktadır. Tasarım trendleri arasına girmeleri ile birlikte uygulama alanlarını artıran bu iki tasarım seçeneği, tek bir tasarımda kullanıldıklarında birbirlerini tamamlayıcı yönleri ile başarılı sonuçlar ortaya çıkartabilmektedir.

UI Nedir, Neyin Kısaltması?

UI tasarım kullanıcı deneyimi tasarımı anlamına gelir. Açılımı “User Interface” olan UI tasarım; bir tasarımın dış görünümünü baz alan ara yüz tasarımıdır. Hedefinde kullanıcıların web sitesinde rahatça dolaşımı ve içeriklere kolay ulaşımı olan UI tasarımın hayata geçmesi için kreatif bir hayal gücüne sahip grafik tasarım ekibinin çalışmalarına ihtiyaç duyulur.

UX Nedir, Neyin Kısaltması?

UX tasarım web site içerisinde kullanıcının etkileşimini hedefleyen bir tasarım şeklidir. Tasarımın işleyiş özelliklerini ele alan UX tasarımda öncelikler, kullanıcının site ile girdiği etkileşimlerdir. Tasarımın hedefinde ise dış görünümün aksine tasarımın hızı, yeterliliği ve işleyiş özellikleri gibi müşteri deneyimini artıracak detayları yer alır. UI ve UX tasarımını birlikte kullanabilecek kullanıcı deneyim tasarımcısı elinde, müşteri etkileşimini artırma hedefine karşılık veren bir web sitesi ortaya çıkabilir.

UI ve UX Arasındaki Farklar Nelerdir?

UI ve UX tasarımın farkları yukarıda yapılan tanımlamalardan da anlaşılacağı üzere oldukça basittir. Bu iki kavram birbirinin rakibi değil, tamamlayıcısıdır. UI tasarım web sitelerinin dış görünümü ile ilgilenirken, UX tasarım daha çok etkileşime geçme sürecine odaklanır. Bu iki tasarımın neden birlikte kullanıldığının anlaşılabilmesi için çamaşır makinesi örneği üzerinden konuyu ele alalım.

Çamaşır makinesinin nasıl göründüğü, kapağının nerede olduğu ve makinede hangi renklerin kullanıldığı UI tasarımın işidir. Çamaşır makinesinin kapağının konduğu yerin ne derece kullanışlı olduğu ve kullanıcı ihtiyaçlarına karşılık verip veremeyeceği ise UX tasarımı ilgilendirir. Neden UI ve UX tasarımın birlikte kullanıldığını özetleyen örneğin ardından bu iki tasarım kavramı arasındaki farkların neler olduğunu şu şekilde sıralayabiliriz:

  • UI tasarım web sitesinin nasıl görüneceğini, UX tasarım ise nasıl kullanılacağı ile ilgilenir.
  • UI tasarımda butonlar, resimler ve renkler tasarımcı hedefindeyken; UX tasarımda kullanıcı etkileşimi tasarımın merkezindedir.
  • UI tasarım dijital tasarım aşamalarını bünyesine alırken, UX tasarım alışkanlıkların dijital dünyaya taşınması ile ilgilenir.