Sosyal medyada danışmanlığı işlevi itibari ile markaların müşteri iletişimde önemli bir parçaları haline geldi. Hayatımıza girdiği 2007 yılından bu yana Facebook, Twitter ve Instagram; artan mobil cihaz kullanımı ile kullanıcı sayısını artırdı. Kullanım ve tercih edilebilirlik bakımından geleneksel medyayı sollayan sosyal medya, markalar için de reklam ve müşteri ilişkileri açısından büyük önem kazandı. Markalar da sosyal medya danışmanlığı görevi ile personel istihdam etme yoluna gitmekle birlikte, profesyonel olarak hizmet veren sosyal medya danışmanlık şirketleri ile çalışarak dijital dünyadaki varlıklarını güçlendirmeye devam ediyor.

SOSYAL MEDYA DANIŞMANLIĞI NEDİR?

Sosyal medya danışmanlığı kişi, kurum ya da kuruluşların hedeflerini gerçekleştirme adına sosyal medya platformları üzerinden tanıtım faaliyetleri düzenlenmesi olarak tanımlanabilir. Bu hizmette marka ve kurumlar hedef kitlelerine sosyal medya üzerinden ulaşmayı hedeflerken, kurumsal kimliklerini de güçlendirmeyi başarır. Markaların bilinirliğini artıran bu hizmet ile hedeflenen satış artışı gerçekleştirilebilir.

Sosyal Medya Danışmanı Kime Denir?

Sosyal medya danışmanı kişilere ya da markalara sosyal medyada destek veren kişilere denir. Hizmet verdiği kişi, kurum ya da kuruluşların tanınırlığını artırmaya yönelik çalışmalar yürüten sosyal medya danışmanları; hedef kitle ile hizmet verdiği marka arasında köprü görevi üstlenir. Köprünün temelleri ne kadar sağlam atılırsa marka hedeflerini gerçekleştirmeye yönelik önemli kazanımlar elde edebilir.

Sosyal Medya Danışmanı Görevleri Nelerdir?

Sosyal medya danışmanının görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Hizmet verdiği kişi ya da markanın sosyal medya hesaplarını aktif bir şekilde yönetmek
  • Hedeflere uygun pazarlama, müşteri ilişkileri yönetimi ve iletişim stratejileri kullanarak marka değerini artırmak
  • Marka bilinirliğini artırarak hedef kitleye ulaşmak
  • Sosyal medya üzerinden müşteri talep ve beklentilerini takip etmek
  • Trend değişimlerini yakından takip ederek markaya dönüşüm sürecine yönelik destek sunmak
  • Sosyal medyadan edinilen müşteri, sektör ve rakip gelişmelerini analiz ederek raporlamak

SOSYAL MEDYA DANIŞMANLIĞI NE İŞE YARAR?

Sosyal medya danışmanlık çözümleri yukarıda pek çok kez değindiğimiz gibi kişi, kurum ya da markaları hedeflerine ulaştırmaya yöneliktir. Profesyonel sosyal medya danışmanlığı hizmeti sunan firmalar, markanın hedeflerine yönelik stratejiler geliştirerek uygulamadaki başarısını test etmekle görevlidir. Sosyal medyada yapılan çalışmalar deneyseldir. Oluşturulmuş bir stratejinin başarılı olmaması halinde hizmeti veren şirket hatada ısrar etmemeli, yeni stratejiler oluşturarak başarısı test edilmelidir. Bu süreçte profesyonel hizmet almanın önemi strateji oluşturma becerisi yanında işlerin iyi gidip gitmediğinin analiz edilmesi için de önemlidir. Sosyal medya mecralarının çeşitliliği, kullanım sıklığı ve marka gücüne etkisi düşünüldüğünde, bu hizmetin profesyonel ellerce verilmesi gerekliliği ile ilgili tüm soru işaretleri dağılmaktadır.

Sosyal Medya Danışmanlığı Neden Önemlidir?

Sosyal medya danışmanlığının önemi hayatımıza yön verme kabiliyeti ile ilişkilidir. Mobil cihaz kullanımının yaygınlaşması ile birlikte sosyal medya kullanımı da arttı ve tüketiciler, satın almak istedikleri ürün ve hizmetler için sosyal medya üzerinde geçirdikleri vakitleri çoğalttı. Markalar ile iletişime sosyal medya üzerinden geçmeyi tercih eden tüketiciler, kendileri ile ihtiyaç duydukları iletişim gereksinimi duyan markalara olan bağlılıklarını artırdılar.

Geleneksel medya aksine sosyal medyada elde edilen anlık etkileşim avantajı olası yanlış anlamaları düzeltme, reklam ve kampanyaları anında hedef kitleye ulaştırma ve hizmet ile ilgili soruları yanıtlama şansını markalara daha düşük maliyetlerde sunuyor. Bugün dünya çapında marka olmuş Netflix ve Nescafe gibi markalar bugün sosyal medyadan hedef kitlesi ile iletişim halinde.  Tüketiciler ile tanıtım ve reklam faaliyetlerini buluşturmanın yanında bu iki marka gündem paylaşımları ve müşteri şikayetlerine olan ilgileri ile taktir topluyor.

Sosyal Medya Danışmanlığı Hizmeti Almanın Faydaları Nelerdir?

Sosyal medya danışmanlığı almanın avantajları geleneksel medya ile uzun yıllar boyunca elde edilemeyecek kazanımları elde etme şansını markalara sunar. Sosyal medya danışmanlığı hizmeti ile markaların elde edebileceği kazanımlar şu şekildedir:

  • Marka, hedef kitle ile daha kolay buluşabilir.
  • Müşteriler ile birebir iletişime geçerek markaya olan bağlılıkları sağlanabilir.
  • Müşteriler ile etkileşime girilerek marka reklamını yapma şansı değerlendirilebilir.
  • Tanınırlık artırılarak marka bilinirliği artırılabilir.
  • Kitlenin eğilimi ve beklentileri analiz edilebilir.
  • Olası olumsuz durumlara anında müdahale etme şansı yakalanarak marka güvenilirliği artırılabilir.
  • Daha büyük kitlelere tanıtım gerçekleştirebilmek adına benzersiz bir platformun ayrıcalıklarından yararlanılabilir.