Backlink almak web sitenize kazandırdığı prestij sebebi ile SEO çalışmalarında kendisinden yararlanılan bir yöntemdir. Faaliyet gösterilen sektör temsilcilerinden alındığı taktirde Google ve diğer arama motorlarının gözünde sitenin prestijini artıran backlink, domain otoritesinin de yükselmesine yol açarak sitenin güçlenmesine olumlu katkı sağlar. Web sitesine ziyaretçi yönlendirilmesi gibi bir artıya da sahip olan backlink uygulamaları ile ilgili doğru ve yanlışları içeren tüm merak edilenlere yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Backlink kısa tanımla herhangi bir web sitesinin sizi referans göstermesidir. Sizin linkinizi kendi sitesinde paylaşan bir site sizi ziyaretçilerine tavsiye ederken, yönlendirdiği ziyaretçiler ile dolaylı olarak tanıtımınızı gerçekleştirmiş olur. Arama motorları gözünde ise benzer alanlarda faaliyet gösterdiğiniz bir web sitesinden gelen backlink, sitenizi bu alanda otoriter olarak tanımlar ve prestijini artırır. Google ve pek çok arama motoru, sıralama kriterleri içerisinde backlink’e önemli bir yer ayırmaktadır.

Backlink’in önemi çift yönlüdür. Her yönü de web sitelerine daha fazla ziyaretçi çekmeye yönelik işlev göstermektedir. Web sitenizin hem ziyaretçilere, hem de arama motorlarına tanıtımını gerçekleştiren backlink’in önemini anlatan iki husus şu şekilde özetlenebilir:

  • Link verilen siteden web sitesine organik trafik sağlar.
  • Web sitesi prestijini ve domain otoritesini artırır ve  arama motorlarında sıralamaları yükselterek siteye trafik sağlar.

Backlink alımı için izlenebilecek farklı yollar mevcuttur. Web sitesi sahibi, backlink almak için tercih ettiği yolun kendisine yarardan çok zarar getirebileceğini aklından çıkarmamalıdır. Genel hatları ile web sitesine link almak isteyenlerin tercih edebilecekleri yöntemler şu şekildedir:

  • Farklı bir web sitesinde tanıtım yazısı yayınlayarak
  • Blog ya da forum sitelerine yorum yapılarak web sitesine link çıkılması
  • Paravan web siteleri kurularak buralardan web sitesine link çıkılması
  • Doğal yollarla web sitesine farklı sitelerden link çıkılması

Backlink alırken dikkat edilecekler yapılan işlemden zarar değil, yarar görülmesini hedefler. Yazımızın hemen girişinde bahsettiğimiz gibi backlink alırken yapılacak bir hatanın web sitesine zarar verebileceğini belirtmiştik. Bu duruma düşülmemesi için backlink alırken şu hususlara dikkat edilmesi gereklidir:

  • Backlink’in hile yolu ile değil, doğal yollar ile alınması
  • Backlink alınan sitenin güvenilir, kaliteli ve yüksek domain otoritesine sahip olması
  • Backlink’in kalıcı olması

Zararlı backlink arama motorlarınca uygunsuz bulunan web sitelerinden çıkılan linklerdir. Bu linkler anti-SEO çalışmaları ya da farklı sebeplerden dolayı kullanılmakta ve kullanılan web sitesinin arama sonuçları sıralamasına kötü etki etmektedir. Yasa dışı bahis siteleri ve +18 web siteleri ile birlikte spam sitelerden gelen backlinkler, web sitesi için zararlı link olarak adlandırılır. Bu linklerden web sitenizi koruyabilmek için backlink analizi yapmanız gereklidir. Backlink sorgulama olarak da bilinen analiz için Google Search Console, SEO programları ve backlink tarama yapılabilen web siteleri kullanılarak bahsedilen linkler tespit edilerek engellenebilir.